Wat is Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) betekent letterlijk het Internet der Dingen. Tegenwoordig is bijna alles aangesloten op het internet. Niet alleen meer je computer en je telefoon, maar ook je auto, thermostaat, alarmsysteem en zelfs je koelkast zijn nu online. Als we kijken naar de context van een productieomgeving kunnen we de volgende definitie meegeven: een netwerk van apparaten en sensoren, die in staat zijn om met elkaar data te genereren en te communiceren.

Bezit je meer data dan je denkt?

Nu denk je misschien dat voor het gebruiken van dit IoT allemaal nieuwe apparatuur nodig is, die alles gaat bewaken en bijhouden. Echter is er in de praktijk al heel veel data aanwezig op een productielocatie. Deze data zit vaak verstopt en soms sta je er als organisatie helemaal niet bij stil dat je hier toegang tot hebt. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan PLC’s, sensoren en veldapparatuur.

Mogelijke toepassingsgebieden voor IoT

 • Communicatie tussen machines onderling
  • Inschakelen leveranciers en onderhoudsploegen
  • Productielijnen monitoren
  • Inventaris managen
  • Beveiliging en veiligheid
  • Kwaliteitscontrole
  • Verpakkingsmaterialen en technieken
  • Logistiek en bevoorrading

IoT en de Cloud

Al die data die gegeneerd wordt kan natuurlijk niet altijd een op een gebruikt worden. Bij IoT toepassingen is het meestal nodig om eerst de data op een centrale plek op te slaan, zodat je die vervolgens kan analyseren met behulp van de benodigde toepassingen. Hier zie je een samenwerking met een andere moderne ontwikkeling: de Cloud. Door data op te slaan in de Cloud wordt deze veilig bewaard en is de data altijd toegankelijk wanneer je het nodig hebt.

Slimmer sturen in je productielijn

Door met IoT data op te halen uit je productieproces, deze centraal op te slaan en vervolgens te analyseren is het mogelijk om interessante rapportages te genereren. Die kunnen leiden tot verrassende inzichten, waarmee je kan sturen op een efficiënter productieproces. Het kan gaan om structurele aanpassingen, maar ook om bijsturen. Bijvoorbeeld door het inzetten van preventief onderhoud, omdat je tijdig een afwijking in parameters signaleert. Of denk aan het automatisch bestellen van nieuwe voorraad, omdat het peil constant wordt bijgehouden.

Lees verder over de kansen van het Internet of Things voor jouw organisatie.

Geef een reactie