Waarom telefoons een risico zijn voor de informatiebeveiliging van je bedrijf

Als ondernemer doe je er waarschijnlijk alles aan om ervoor te zorgen dat je informatievoorzieningen zo veel als mogelijk beschermd zijn. Dit kan op diverse manieren. Certificaten als ISO 27001 helpen bedrijven hierbij en bieden houvast om de informatievoorzieningen te verbeteren. Echter, is er nooit sprake van een waterdicht systeem waarin het onmogelijk is om binnen te komen door onbevoegden. Een van de risico’s die nog steeds geldt voor veel bedrijven is die van mobiel telefoon gebruik door werknemers. In het verleden heeft dit namelijk vaker geleidt tot inbraak in de systemen van een bedrijf of organisatie. Hoe dit werkt lees je in deze blog.

Privégebruik

In veel gevallen hebben werknemers van een bedrijf bij het afsluiten van het contract de keuze tussen een werktelefoon of het gebruik van een privé telefoon voor zakelijke doeleinden. Voor het bedrijf is een groot voordeel wanneer mensen kiezen voor het gebruik van een privé telefoon omdat dit flink wat scheelt in de kosten. Vaak wordt deze keuze dan ook in eerste instantie gestimuleerd. Echter, blijkt dat dit vaak niet alleen maar kosten voordelen oplevert. Er zit namelijk wel een prijskaartje aan om de zaken die op de telefoon gebeuren gescheiden te houden door de technische afdeling van het bedrijf. Daarnaast is in het verleden wel eens voorgekomen dat een telefoon gestolen werd die zowel gegevens bevatte die privé van groot belang zijn, maar ook geheime bedrijfsinformatie bevat. Een privé telefoon is daarom niet per se een goedkope of gemakkelijke oplossing. 

Netwerk

Naast bovenstaande implicaties is er nog een probleem wanneer werknemers de telefoon die zij gebruiken voor werk met privé doeleinden gebruiken. De ervaring leert namelijk dat de telefoon overal mee naar toe gaat, van vakanties tot aan etentjes. En de kans dat een werknemer dan een keer op een fout netwerk beland is dan aanzienlijk groter dan als deze alleen thuis- en op kantoor wordt gebruikt. Zo’n verkeerd netwerk zou al snel kunnen leiden tot een data lek waarbij gevoelige bedrijfsinformatie op straat zou kunnen te liggen.

 Als ondernemers zijn er dus nog al wat zaken om rekening mee te houden. Zoals gezegd helpen certificaten je met de handgrepen voor een goed beleid. Daarbij kan je ook kijken naar ISO 9001 met specificaties in kwaliteitsmanagement. Zo kun je als bedrijf blijven groeien. 

Cyberbeveiliging, Smartphone, Mobiele Telefoon

Geef een reactie