Elektrische gitaren en attributen

Iedere gitarist zal het er mee eens zijn: een goede elektrische gitaar is een mooi begin, maar uw eigen  sound creëert u pas met de juiste attributen. In dit artikel besteden we aandacht aan twee van de belangrijkste attributen voor gitaren: stempedalen en effectpedalen.

Stempedalen

U vraagt zich wellicht af waarom u zou investeren in een stempedaal wanneer u ook een gewoon stemapparaatje kunt gebruiken, of misschien zelfs een versterker heeft met een ingebouwde tuner. Wel, wie ooit op het podium heeft gestaan weet dat een gitarist simpelweg niet zonder stempedaal kan. Door een stempedaal tussen uw gitaar en uw versterker aan te sluiten, kunt u op een snelle, comfortabele en nauwkeurige wijze uw gitaar stemmen. Via het display (meestal LED lampjes, een LCD-gesimuleerde afbeelding van een naald of een verlichte disc) wordt aangegeven of de snaar die u aanslaat goed is gestemd, of dat deze hoger of lager gestemd moet worden. De displays zijn altijd verlicht, zodat ze ook in een donkere omgeving goed leesbaar zijn. Stempedalen zijn veel nauwkeuriger dan andere soorten stemapparaten, aanzienlijk makkelijker in gebruik, worden niet beïnvloed door omgevingsgeluiden en bieden u de mogelijkheid om vrijwel ongemerkt uw gitaar te stemmen tijdens optredens. Bovendien kunnen stempedalen, omdat ze voorzien zijn van een universele jack-ingang, op alle elektrische gitaren worden aangesloten. Er zijn verschillende soorten stempedalen verkrijgbaar, en het is vaak een kwestie van uitproberen om erachter te komen wat u zelf het prettigst vindt. Met merken als Korg en Boss zit u sowieso altijd goed!

Wilt u nog sneller kunnen stemmen, dan kunt u ook een Polytune aanschaffen; dit stempedaal maakt het mogelijk om alle snaren tegelijk aan te slaan en in één oogopslag te zien welke snaren te hoog, te laag of goed zijn gestemd. En voor de gitaristen die liever helemaal niet willen stemmen, heeft Gibson in 2008 de Robot Guitar uitgebracht; deze custom versie (verkrijgbaar in een SG of Les Paul model) is voorzien van een speciaal staartstuk met ingebouwde sensoren die de frequentie van de snaren oppikken en deze met gemotoriseerde stemmachientjes automatisch goed afstellen.

Effectpedalen

Er zijn talloze effectpedalen verkrijgbaar, die sounds creëren waarvan u het bestaan nog niet eens afwist. Welke effectpedalen u aanschaft is geheel afhankelijk van de stijl die u speelt en waar u zelf behoefte aan hebt. Het kiezen van het juiste effectpedaal is heel subjectief, en niemand kan u vertellen wat u wel en niet moet kopen. Maar er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om te weten. Om te beginnen is het pad van uw gitaar naar uw versterker als een rechte lijn; alles dat u op het pad legt, heeft invloed op het uiteindelijke geluid. Dat maakt de volgorde van uw effectpedalen bijna net zo belangrijk als wat voor effecten u kiest. Hoewel er niet echt een goede of foute manier is om uw pedalen te arrangeren, ziet de volgorde er meestal uit als:

Gitaar –> Gain –> Frequentie –> Modulatie –> Timing –> Versterker.

  • Gain effecten vormen de basis van de rest van uw sound. Er zijn verschillende soorten gain pedalen die u kunt gebruiken: Gain Boost, Overdrive, Distortion en Compressie.
  • Frequentie effecten dekken alle pedalen op frequentiegebied, waaronder Equalizers, Wah-wah effecten, Pitch shifters, enzovoorts.
  • De term ‘modulatie’ betekent dat het effect is gebaseerd op iets dat geleidelijk aan verandert. Denk bijvoorbeeld aan Tremolo, Vibrato, Chorus en Flanger.
  • Spreken we over Timing effecten, dan kunt u denken aan Delay en Reverb pedalen.

Er is echter nog veel meer mogelijk met effect pedalen. De laatste tien jaar zijn Loopers bijvoorbeeld heel populair geworden. Het concept van een Looper is vrij simpel: zodra u op het voetpedaal stapt begint u met opnemen, en wanneer u er nog eens op stapt, wordt hetgeen dat u zojuist heeft gespeeld doorlopend afgespeeld. Daar kunt u dus ook weer overheen spelen. Een Looper kan een geweldige tool zijn om te oefenen en nieuwe nummers mee te schrijven. Maar ook op het podium kunnen deze effectpedalen uitkomst bieden, voornamelijk bij het creëren van achtergrond ritmes en doorlopende effecten.

Ook op het gebied van Instrument Modelling is er tegenwoordig heel veel mogelijk. Halverwege een nummer switchen naar een akoestische gitaar? Uw gitaar in een orgel veranderen? Instrument Modelling pedalen kunnen uw sound compleet veranderen, met slechts één stap op de voetswitch. Elk jaar komen er weer andere modellen bij, dus er is altijd iets nieuws te ontdekken!

Geef een reactie