De ontwikkeling van telefoons

In 1876 ontving Alexander Graham Bell uit Schotland het patent op de eerste telefoon. Zes jaar eerder was Bell met z’n ouders naar Canada geëmigreerd. De moeder van Bell was hardhorend en misschien werd hij daarom wel leraar op een school voor dove kinderen. Maar hij was ook wetenschappelijk onderzoeker en uitvinder. 

Eerste telefoons

De telefoon is nog maar kort geleden uitgevonden. Het is bijna niet te geloven wat de ontwikkeling van telefoons teweeg heeft gebracht. Vroeger moest je nog bellen door eerst het toestel aan je oor te plaatsen, dan kreeg je verbinding met een telefoniste. Je moest haar dan vertellen met wie je wilde spreken. Vervolgens maakte de telefoniste handmatig verbindingen met kabels en stekkertjes in een drukke centrale zodat je naar een andere stad kon bellen. Duizenden kilometers koperdraad werden in rap tempo aangelegd om iedereen de kans te geven gebruik te maken van dit wonderbaarlijke nieuwe medium. Directe communicatie zou de wereld voor altijd veranderen. In 1956 werd er op de vloer van de Atlantische Oceaan bekabeling aangelegd voor 

telefoonverbindingen tussen de Verenigde Staten en Europa. Ruim een halve eeuw verder bellen we met de andere kant van de wereld via een netwerk van satellieten waarvan we het bestaan niet eens merken. Glasvezel vervangt inmiddels de oudere bekabeling. 

Tegenwoordig

Tegenwoordig lopen we allemaal met een GSM toestel op zak, met daarin onze agenda, de telefoonnummers van iedereen die we kennen, onze agenda, onze fotoboeken, ons geld, onze bankpas, we kunnen zelfs onze auto op afstand starten met de telefoon. We kunnen live met beeld en geluid verbinding maken met de andere kant van de wereld, zo goed als zonder vertraging. De telefoon is niet meer weg te denken uit ons bestaan en uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich ‘kaal’ voelen zonder telefoontoestel op zak. En als je bovenstaand verhaal leest, vraag je je af wat de volgende stap wordt in de ontwikkeling van telefoons. Een 4D camera of een complete geluidsstudio? Er worden telkens maar weer nieuwe gadgets ontdekt, dus dit zal zich zeker door blijven ontwikkelen. Wie weet ziet de wereld er over 40 jaar wel heel anders uit en wordt er overal gebruik gemaakt van robots. 

Bron: softwaremagazine.nl

 

Geef een reactie