Hoe installeer je een grondspot in de tuin?

Voor een gezellige tuin kun je naast planten en leuke tuinmeubels ook gebruik maken van verlichting. Met sfeervolle verlichting kun je ’s avonds langer buiten zitten en het draagt bij aan de uitstraling van de tuin. Voor de tuinverlichting heb je verschillende opties, zoals grondspots. Deze spots kun je eenvoudig zelf installeren.

De plaatsing van de grondspots

Grondspots kunnen op diverse plekken in de tuin geplaatst worden. Je kunt ze bijvoorbeeld willekeurig in de borders plaatsen voor sfeerverlichting. Als je een tuinpad hebt kunt je de spots in de grond ernaast installeren zodat je in het donker makkelijk over het pad kan lopen. Het is ook mogelijk om spots in tegels of vlonders te verwerken. Sommige spots kunnen zelfs in het water geplaatst worden. Hierdoor kun je de vijver verlichten voor extra sfeer.

Grondspots installeren

Je kunt zelf aan de slag gaan met het installeren van de grondspots. Dankzij het plug & play principe kun je veilig en makkelijk de spots aanleggen. Aangezien het wel om elektriciteit gaat is het verstandig om een deskundige in te huren als je zelf twijfelt over het aanleggen. De meeste spots worden geleverd inclusief kabels of aansluitsnoeren met stekkers. Daarnaast zul je vaak zelf nog een hoofdkabel en een trafo moeten aanschaffen. Bij de spots staat aangegeven wat de diameter is. Hierdoor kun je gaten boren in bijvoorbeeld tegels of houten vlonders.

Je begint met het bepalen van de plekken waar je de spots wil hebben. Het is daarbij belangrijk dat je de spots eventueel kan vervangen als dat nodig is. Daarna zorg je ervoor dat de plek voor de spots en de kabels vrij zijn. Dit doe je door tegels of vlonders te verwijderen waar je de spots in wil hebben of waar de kabel onderdoor moet lopen. Als je de spots in de grond wil hebben maak je een geultje vrij voor de kabels. Vervolgens boor je gaten van de juiste diameter in de tegels of vlonders, of je graaft een kuiltje in de grond. Houd hierbij rekening met de afstand tussen de spots. Je kunt nu de spots aanleggen zoals in de gebruiksaanwijzing wordt beschreven. Raadpleeg voor de correcte en specifieke informatie altijd de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. De manier van aanleggen kan per spot wisselen, waardoor deze informatie onmisbaar is. Test voordat je de tegels en vlonders neerlegt of de kabels bedekt met aarde eerst of alle spots het doen. Zo voorkom je dat je weer opnieuw kunt beginnen.

Punten om op te letten

Het is bij grondspots erg belangrijk dat ze tegen water en vocht kunnen. Om waterschade te voorkomen zul je de spots niet in een kuil moeten plaatsen, aangezien daar water in kan blijven staan. Zorg er ook voor dat de grond waarin de spots geplaatst wordt goed water af kan voeren. Tot slot is het van belang dat er geen water in de verbinding kan komen. Let er dus op dat deze volledig waterdicht is.

Geef een reactie