Het schoonmaken van de afzuigkap

Het schoonmaken van de afzuigkap is een belangrijk klusje. Door regelmatig schoon te maken is de werking van de afzuigkap vele malen beter en het zorgt ervoor dat de afzuigkap langer meegaat. In dit artikel geven we enkele manieren om je afzuigkap goed schoon te houden.

Waarom moet je de afzuigkap schoonmaken?

Waarschijnlijk maak je dagelijks gebruik van je afzuigkap tijdens het koken. De afzuigkap voert dan de vettige kooklucht af om vieze luchtjes in huis te voorkomen. Tevens is het beter voor je gezondheid om deze lucht af te voeren. Dit leidt ertoe dat de afzuigkap zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant vettig en smerig wordt. Een vieze afzuigkap kan de kooklucht veel minder goed afvoeren, waardoor je eerder vieze luchtjes in huis krijgt en het kan nadelige effecten hebben voor je gezondheid. Het reinigen van de afzuigkap is dus een noodzakelijke klus.

Methoden om de afzuigkap te reinigen

Doordat de gehele afzuigkap vies wordt, is het handig om zowel de buitenkant als de binnenkant in één keer schoon te maken. Voordat je begint kun je het beste de filters en het rooster uit de kap halen. Dan kun je namelijk de buitenkant en de onderdelen apart reinigen voordat je het weer in elkaar zet. Zo voorkom je dat ergens nog een keer overheen moet. Er zijn verschillende methoden die je voor het schoonmaken kunt gebruiken. Voor de buitenkant kun je een sopje maken van heet water met soda of van heet water met afwasmiddel. Je kunt eventueel wat citroensap toevoegen aan het sop, daardoor lost het vet makkelijker op. Er zijn tevens kant-en-klare schoonmaakmiddelen speciaal voor de afzuigkap verkrijgbaar. Met een doek ga je met het sopje of schoonmaakmiddel over de hele buitenkant heen. Aan de binnenkant van de afzuigkap zitten de filters en het rooster.

Ook hiervoor kun je een zelfgemaakt sopje gebruiken. De filters en het rooster kun je even in het sop laten weken voordat je het gaat poetsen. Dan hoef je niet zo hard te boenen om het schoon te krijgen. Sommige filters mogen in de vaatwasser. Dit scheelt een hoop werk omdat je ze alleen even uit de kap moet halen. Het is ook van belang om de filters af en toe helemaal te vervangen. Oude filters hebben namelijk net als vieze filters een verminderde werking.

Voorkomen dat de afzuigkap vies wordt

Het is geen slecht idee om eens in de paar maanden de afzuigkap een grondige reinigingsbeurt te geven. Toch kun je met enkele tips de afzuigkap tot die tijd wel schoner houden. Zo kun je elke dag even snel met een sopje over de buitenkant heen gaan. Hiermee voorkom je de opbouw van een vettige laag. Je kan ook de afzuigkap inspuiten met een siliconenspray nadat je deze goed hebt schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat de vettigheid zich niet aan de afzuigkap kan hechten. Door deze tips te gebruiken hoef je bij de volgende schoonmaakbeurt minder te boenen om alles weer blinkend schoon te krijgen.

Geef een reactie