Gadgets met afstandsbediening: Radio Controlled (RC)

Menig jongenshart gaat sneller kloppen bij het zien van een op afstand bestuurbare auto, vliegtuig, boot en tegenwoordig ook de drone. De mogelijkheid om iets in jouw macht te hebben en op afstand te besturen trekt direct de aandacht. Komt daar nog een stukje techniek bij om de hoek kijken, dan is het helemaal perfect. Het zit waarschijnlijk in de genen ingebakken.

We worden er al op vroege leeftijd mee geconfronteerd. Bij de Bart Smit kun je al op afstand bestuurbaar speelgoed kopen voor kinderen vanaf 18 maanden. Natuurlijk gaat het alleen maar voor- en achteruit, maar de interesse is gewekt en kinderen zijn er gek mee. Vanuit opvoedkundig standpunt is het een pre dat de ontwikkeling van de motoriek wordt gestimuleerd en als ouder ben je blij dat je weer even over jouw smartphone kunt beschikken.

Radio Controlled op de grond

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen het op afstand bestuurbare speelgoed en RC modelbouw. Het speelgoed is precies wat het woord zegt: speelgoed. Het is voor kinderen bedoeld, dus er kunnen geen hoge snelheden mee bereikt worden, het bereik is beperkt en meestal geldt “kapot is kapot”; er zijn geen reserve onderdelen verkrijgbaar. Ofschoon het slechts speelgoed is, is het toch best leuk en een goede optie om te kijken of een modelbouw RC auto misschien iets voor jou is.
Een modelbouw RC auto is een serieuze hobby. Hoewel bestuurbare modelbouw auto aanschaffen aanzienlijk voordeliger is dan het aanschaffen van een echte auto, dien je toch ook hierbij eerst over een aantal zaken na te denken.

  • Allereerst dien je na te denken over het type bestuurbare auto dat je wilt aanschaffen. Modelbouw race-auto’s kunnen enkel op een vlakke ondergrond rijden. Een verspringende stoeptegel zorgt al voor beschadigingen aan de bodemplaat. Voor dit type auto’s een asfalt circuit het meest geschikt. Je kiest beter voor een buggy of een offroad model als bijvoorbeeld een monstertruck of truggy, indien je in jouw omgeving niet de mogelijkheid hebt om op asfalt te racen.
  • Dan komt het type motor aan de beurt: elektromotor of brandstofmotor? Met een elektromotor hoef je alleen de accu op te laden en je kunt er vandoor. Ideaal voor de beginner dus. De hoogste snelheden (tot circa 100 km/u) worden gehaald met een elektromotor zonder koolborstels.
  • Benzine-auto’s zijn over het algemeen wat groter uitgevoerd. Dit komt mede door de grootte van de motor. De benzinemotor maakt een realistisch geluid en velen kiezen juist daarom voor een benzine-auto. Met een benzine motor kun je snelheden tot ongeveer 75km/u halen.
  • Wil je snel met jouw RC auto de straat op. of wil je ook nog wat aan jouw auto kunnen sleutelen? Als beginner is een zogenaamde ‘ready to run’ (R2R) aan te raden en de gevorderden kunnen met een ‘almost ready to run’ (A2R) goed uit de voeten. Deze wordt namelijk zonder afstandsbediening geleverd. De echte fanaat bouwt natuurlijk zijn auto zelf en koopt dus het bouwpakket.

Radio Controlled in de lucht

Dan kom je tegenwoordig al snel bij de drone terecht; de hype van het moment. Een drone spreek erg tot de verbeelding. Met een drone kun je op plekken komen die voorheen niet toegankelijk waren. Je hebt ze bijvoorbeeld met camera’s, zodat je prachtige foto en video-opnamen kunt maken. Er zijn drones met camera, die de opnamen direct naar Youtube streamen en je kunt je piloot wanen als je een drone hebt die een FPV-bril (First Person View) ondersteunt.

Lijkt het je wel wat en wil jij een drone kopen om daarmee vanaf jouw balkonnetje of vanuit jouw tuin rondvluchten te maken, moet je eerst maar even het onderstaande doorlezen. Het vliegen met een drone is namelijk aan een aantal regels gebonden.

  • Je mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven het grond- of wateroppervlak.
  • Je mag niet in het donker vliegen
  • Je mag niet boven een mensenmenigte of aaneengesloten bebouwing vliegen
  • De drone mag niet uit jouw gezichtsveld verdwijnen.
  • Je mag niet binnen een straal van 14 km van een luchthaven en verkeersleidingsgebied van een luchthaven vliegen.
  • Vliegtuigen en helikopters moet je voorrang verlenen.

Bovenstaande regels gelden voor privégebruik van een drone. Het gebruik van een drone door bedrijven is aan veel strengere regels gebonden. Zij moeten onder andere toestemming hebben van de provincie. Het je niet houden aan de regels kan je een boete van bijna 8000 Euro opleveren. De meeste boetes worden gegeven voor het vliegen boven de bebouwde kom of in de buurt van vliegvelden.

Geef een reactie