Wat zijn de beste elektrische terrasverwarmers?

Een elektrische terrasverwarmer is een geweldige investering voor iedereen die ook tijdens de frissere uren heerlijk van de tuin wil kunnen genieten. Elektrische terrasverwarmers leveren direct na het inschakelen warmte, in tegenstelling tot terrasverwarmers op gas die tijd nodig hebben om op te warmen. Ze zijn lichter van gewicht en compact, en over het algemeen milieuvriendelijker dan gasheaters. Ook hoeft u zich met een elektrische heater niet druk te maken over het vervangen van de gasfles. Bovendien hebben ze een langere levensduur. Maar wat zijn nu de beste elektrische terrasverwarmers? Wel, er bestaat niet zoiets als een ‘beste terrasverwarmer.’ De beste terrasverwarmer voor u is namelijk afhankelijk van een breed scala aan factoren. Hieronder bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van de beste terrasverwarmer voor uw situatie!

Modellen terrasverwarming

Elektrische terrasverwarmers zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Zo kunt u kiezen voor:

  • Een vrijstaande terrasverwarmer (een staand model dat relatief eenvoudig verplaatst kan worden);
  • Een hangende terrasverwarmer (geschikt voor bevestiging aan een terrasoverkapping, luifel of parasol);
  • Een wand terrasverwarmer (speciaal gemaakt om aan de muur te bevestigen).

Het meest geschikte model is deels een kwestie van voorkeur, en deels een kwestie van uw terras en hoe het is ingedeeld.

Vermogen

Voor het bepalen van het benodigde vermogen van een elektrische terrasverwarmer hebben veel mensen de neiging om te kijken naar de totale oppervlakte van hun terras. Maar aangezien het in de meeste gevallen niet nodig is om het gehele terras te verwarmen, is het slimmer om te kijken naar de oppervlakte van het zitgedeelte. De warmte van een terrasverwarmer reikt niet verder dan 2.5 tot 3 meter. Is het zitgedeelte van uw terras niet groter van 6 m2, dan heeft u voldoende aan een elektrische terrasverwarmer met een vermogen van 1500W tot 2000W. Voor een zitgedeelte met een oppervlak tussen de 6m2 en 12 m2, kunt u één terrasverwarmer van 2000W of 2 terrasverwarmers van 1500W aanschaffen. Voor grotere oppervlakken tot 16mzou u eventueel ook kunnen kiezen voor 3 terrasverwarmers van 1000W.

Rendement

Elektrische terrasverwarmers leveren doorgaans twee tot drie keer meer rendement op dan terrasverwarmers op gas. Maar hoeveel rendement kunt u precies behalen met uw elektrische terrasverwarmer? Wel, dat is afhankelijk van het soort verwarmingselement waar de terrasverwarmer van voorzien is. Quarts elementen bijvoorbeeld, leveren een gemiddeld rendement op van 50%. Met een Carbon element ligt het rendement al iets hoger, rond de 60%. Een Halogeen element levert een rendement van ongeveer 70%. Met een HeleN of HeleN Ultra Low Glare element profiteert u van het hoogste rendement: 92%. Wilt u verzekerd zijn van een elektrische terrasverwarmer met een hoog rendement, kijkt u dan eens naar het merk Solamagic. Dit merk is al sinds 1987 gespecialiseerd in elektrische terrasverwarming en mag zich met rest marktleider op dit gebied noemen. Alle moderne Solamagic terrasverwarmers leveren een hoog rendement. Dat is gunstig voor uw comfort én voor uw portemonnee!

Regenbestendigheid

Als u al een model op het oog heeft, heeft u waarschijnlijk ook wel een idee waar u uw nieuwe elektrische terrasverwarmer wilt plaatsen. Dan is het zaak dat u ook rekening houdt met de regenbestendigheid van de heater die u kiest. De stof- en regenbestendigheid van een terrasverwarmer wordt aangegeven met de IP-waarde. Die bestaat uit de letters IP met daarachter 2 cijfers. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen stof aan, het tweede cijfer de beschermingsgraad tegen vocht. Is de beschermingsgraad tegen vocht 4 of hoger (zoals bijvoorbeeld bij IP24), dan is de terrasverwarmer prima bestand tegen regen en kan hij gewoon buiten blijven hangen.

Uitbreidingsmogelijkheden

Veel elektrische terrasverwarmers (zeker die van Solamagic) kunnen naar behoefte worden uitgebreid met bijvoorbeeld bewegingssensoren, timers, thermostaten, dimmers, softstarters en schakelaars. Dankzij dit soort uitbreidingsmogelijkheden kunt u het gebruiksgemak en het comfort verhogen en tegelijkertijd besparen op uw energiekosten.

Tot slot

Laat u bij de aankoop van een elektrische terrasverwarmer niet leiden door de aanschafprijs; u bent op de lange termijn vaak veel goedkoper uit wanneer u bereid bent iets meer te investeren in een kwalitatief hoogwaardige terrasverwarmer met een hoog rendement. Kies bij voorkeur voor een exemplaar dat is uitgerust met een Low Glare of Ultra Low Glare Lamp; hiermee bent u verzekerd van een hoger comfort én een lagere energierekening.

Geef een reactie